Ревю на Samsung S21 Ultra

Published by admin on

Не много отдавна, когато Apple разкри стратегията си за аксесоари за линията iPhone 12. Samsung нямаше по-добро от това да се подиграва на Apple в социалните медии. Сега, само няколко седмици по-късно, тези публикации бяха изтрити и корейците последваха примера с гамата си Galaxy S21. Всички модели вече се доставят без зарядно устройство, слушалки и захранващ адаптер.

В сравнение с Galaxy S20 Ultra дисплеят вече е малко по-малък (6,8 срещу 6,9 инча). Самият телефон преминал през пълен редизайн. С това казано, спецификациите на S21 Ultra са най-вече в съответствие с предшественика си. С изключение на новия системен чип, сензорите на камерата и паметта. Предвага се отново в два варянта на процесорни чипове, Snapdragon 888 и за Европа Exynos 2100. Окомплектовката от начално ниво започва от $ 1199 и се предлага с 12 GB RAM и 128 GB вътрешна памет. Удвояването на пространството за съхранение ще ви върне още $ 50. Най-добрият модел се предлага с 16 GB RAM, 512 GB място за съхранение и цена от 1379 долара. С други думи: цената му е леко намалена. Имайте предвид, че пространството за съхранение не може да се разширява. Ще трябва да направите правилния избор по време на покупката.

Миналата година най-големият ни проблем беше със сравнително бавния Exynos системен чип, който не беше в състояние да се справи със снабдените със Snapdragon системен чип. По отношение на производителност и енергийна ефективност. Въпреки това виждаме поредния Exynos системен чип в европейски варианти на Galaxy S21, макар че Samsung твърди, че новият чип е преработен и подобрен.

Обвивката на S21 ultra е почти изцяло от стъкло

Samsung Galaxy S21 Ultra се предлага в пет цвята: Phantom Black, Phantom Silver, Phantom Titanium, Phantom Navy и Phantom Brown. По време на писането само първите два цвята се продаваха чрез търговци на дребно. Като последните три бяха ексклузиви на уеб магазина на Samsung.

Дизайна е преработен от нулата, с метална рамка, която преминава през цялата камера за подобрена естетика. Освен ако не е инсталиран калъф, смартфонът ще се клати, когато се постави на равна повърхност. В допълнение, големият модул на камерата, който излиза от телефона с до 2,05 мм (0,08 инча), води до много тежък и лошо балансиран смартфон.

Според официалните спецификации Samsung Galaxy S21 Ultra трябва да е с дебелина 8,9 мм (0,35 инча). Въпреки това, нашите собствени показания твърдят, че дебелината е 9,1 мм (0,36 инча) с до 11,15 мм (0,44 инча) около модула на камерата.

Като цяло качеството на изработката е превъзходно. Двете страни са защитени от Corning Gorilla Glass Victus с матово покритие на гърба.

Подобно на своите предшественици, S21 Ultra е сертифициран по IP68 срещу проникване на прах и вода, а батерията остава незаменима. Слотът за SIM отнема две Nano SIM карти и се поставя на едно ниво с рамката на телефона, когато е напълно поставен.

Камери – Galaxy S21 Ultra с чудесен набор от камери

Предната камера на Samsung Galaxy S21 Ultra разполага с невероятни 40 MP сензор с автофокус. Използва пикселно свързване, за да създаде 10 MP снимки. Селфитата, заснети с Ultra, се получават много добре, а портретният режим е допълнително подобрен. Портретните снимки вече могат да бъдат редактирани със задна дата и различни ефекти на фона да се коригират и прилагат след факта. Друго подобрение включва добавянето на същите монофилтри с висок и нисък ключ, с които вече сме запознати от iPhone. И не на последно място, Samsung също предлага разнообразие от AR филтри.

Видеоклиповете се записват до UHD при 60 FPS с електронна стабилизация на изображението, приложена за защита срещу разклащане на камерата.

Масивът на задната камера е мястото, където е извършена по-голямата част от работата, тъй като тя е напълно обновена от Samsung. Основната камера продължава да разполага със 108 MP сензор, който е надстроен до новия модел HM3. Като цяло работи отлично на дневна светлина с известна степен на усилване на светлината и от време на време липса на фини детайли. Което води до понякога изкуствено изглеждащи снимки при увеличаване. Като цяло очакваме Samsung да подобри това.

Galaxy S21 Ultra разполага с общо два обектива с мащабиране с по 10 MP всеки, един с 3x оптично увеличение и един с 10x оптично увеличение. Цифровото увеличение отново се ограничава на 100 пъти, функция Samsung, наречена Space Zoom на S20 Ultra. С това споменатите нива на увеличение до 30 пъти продължават да дават използваеми резултати. С видимо подобрено цялостно качество в сравнение с предшественика си. Всички неща, които се считат за S21 Ultra, правят снимки с висок контраст с повече детайли от Mate 40 Pro. Неговата отлична стабилизация на изображението заслужава по-специално похвала. Тъй като позволява на потребителите да улавят по-лесно отдалечени обекти, използвайки функциите за мащабиране на S21 Ultra.

Дисплей – Адаптивен 120Hz и WQHD+

Samsung Galaxy S21 Ultra разполага с 6,8-инчов OLED дисплей, работещ с резолюция до 3200 x 1440 и адаптивна честота на опресняване, динамично регулирана между 10 и 120 Hz въз основа на съдържанието на екрана. Това помага да се осигури едновременно гладко потребителско изживяване и висока енергийна ефективност. По подразбиране телефонът ще работи с FHD + резолюция при 60 Hz. И двете, високата разделителна способност и адаптивната настройка на честотата на опресняване трябва да бъдат активирани ръчно в настройките.

Samsung твърди, че е увеличил яркостта на дисплея на S21 Ultra до 1500 нита. С активиран сензор за околна светлина и изцяло бял фон вече успяхме да установим много висока равномерна яркост, която се увеличи още повече до 1265 нита в APL50 и 1382 нита в теста APL10. За съжаление не успяхме да увеличим яркостта на дисплея повече от това. При деактивиран сензор за околна светлина подсветката е ограничена на само 410 нита.

Благодарение на своята OLED технология дисплеят е в състояние на истински черни и по този начин теоретично безкрайно съотношение на контраст. По този начин устройството е подходящо за HDR съдържание и не е изненадващо, че е сертифицирано за HDR10 / HDR10 +.

Специалният режим на комфорт и защита на очите трябва да намали количеството синя светлина, излъчвана от дисплея. Това само по себе си не е особено забележително или ново. Това, което е, обаче е фактът, че точно като True Tone на Apple или Natural Tone на Huawei, Samsung използва комбинация от показанията на околната светлина и времето на деня, за да адаптира интензивността и да намали количеството синя светлина динамично.

Батерия

Консумацията на енергия на Galaxy S21 Ultra не беше нито добра, нито лоша. Например, минималната консумация на енергия при възможно най-ниската настройка на яркостта на дисплея беше сравнително висока с активиран адаптивен режим 120 Hz, но спадна до само 0,49 W при деактивиран.

При максимална яркост в ръчен режим смартфонът е малко по-ефективен и изисква само малко повече енергия, отколкото в режим 60 Hz. Консумацията на празен ход достигна максимална стойност от 2,55 W с дисплея с най-високо ниво на яркост.

Консумацията на енергия при натоварване е сравнително висока. Трябва обаче да имаме предвид, че S21 Ultra е единственият смартфон в нашата група за сравнение, който поддържа едновременно 120 Hz и висока разделителна способност. Намаляването на честотата на опресняване на дисплея до 60 Hz ще доведе до намаляване на консумацията на енергия между 1,5 и 3,1 W.

Кабелното зареждане се извършва до 25 W, докато индуктивното безжично зареждане достига 15 W.

Като цяло животът на батерията е приличен благодарение на 5000 mAh батерията на Galaxy S21 Ultra. С това казано iPhone 12 Pro Max се представи по-добре във всяка отделна категория.

Най-високото ниво на сравнимост се постига при онези тестове, които се извършват с нормализирана яркост на дисплея от 150 нита. В тези тестове, особено в теста за възпроизвеждане на видео, S21 Ultra надмина конкурентите си със значителни предимства. В теста за сърфиране в мрежата той беше надминат не само от iPhone, но и от Mi 10 Pro. За пореден път трябва да отбележим, че Galaxy S21 Ultra е единственият смартфон в нашата група за сравнение, който поддържа едновременно висока разделителна способност и честота на опресняване от 120 Hz и че стартирахме нашите бенчмаркове с активирани и двете настройки.

С помощта на зарядното устройство от 25 W на Samsung телефонът ще се зареди от почти празен до пълен за 66 минути.

Categories: Новини

0 Comments

Коментари

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *